MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post up issues you are encountering with MechWarrior 2 here, this includes Netmech.
Forum rules
Search before asking!
No Swearing!
Blanchflower
I.S. Baby
Posts: 9
Joined: Tue Feb 19, 2013 9:21 pm

MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post by Blanchflower » Thu Oct 31, 2013 9:19 pm

OK, I am having a problem here. I have Windows 8.1 OS Professional 64-bit edition. I have the Mechwarrior 2 Titanium edition. It comes with 3 discs, Mechwarrior 2, Ghost Bear Legacy and Mercenaries. It is a Windows 95 edition.

When I use MechVM, the game is able to play the intro screen. However, when I attempt to start a mission, the game freezes. To make it worse, pressing Ctrl+Alt+Del does not exit the game. It freezes up the whole OS! So the only option for me is to manually switch off my PC.

Anyone else using Windows 8.1 64-bit Professional edition and are having this problem? Please advise! I really love this game!

Any comments would be appreciated.

:(

Blanchflower
I.S. Baby
Posts: 9
Joined: Tue Feb 19, 2013 9:21 pm

Re: MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post by Blanchflower » Fri Nov 29, 2013 8:30 am

The lack of any response has been most discouraging. I should have sticked to Windows 7 when I bought my new laptop. At least I know that MechVM works with Windows 7 64-bit.

:cry:

User avatar
Sir MMPD Radick
Clan Nova Captain
Clan Nova Captain
Posts: 1614
Joined: Tue Jan 22, 2008 10:07 am

Re: MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post by Sir MMPD Radick » Fri Nov 29, 2013 9:50 am

sorry. I do not have the OS to test it otherwise I would have chimed in. :|
James 3:5-10: My Reminder
And the tongue is a fire, a world of iniquity: so is the tongue among our members, that it defileth the whole body. Out of the same mouth proceedeth blessing and cursing. My brethren, these things ought not so to be.

Blanchflower
I.S. Baby
Posts: 9
Joined: Tue Feb 19, 2013 9:21 pm

Re: MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post by Blanchflower » Fri Nov 29, 2013 6:42 pm

Sir MMPD Radick wrote:sorry. I do not have the OS to test it otherwise I would have chimed in. :|
Thank you for your kind reply. At least you replied! Anyway, I guess that I have to wait for it to be fixed then.......

;)

solgae
I.S. Baby
Posts: 4
Joined: Wed Jan 08, 2014 5:52 am

Re: MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post by solgae » Sat Jan 11, 2014 1:17 pm

The mw2shell.dll has to be patched to work with Windows 8/8.1 - currently the patched mw2shell.dll file only works on XP/7. Unfortunately, AFAIK, no one has done so to this date. Your best bet would be VMware/VirtualBox VM with Direct3D support that runs Windows 7.

Blanchflower
I.S. Baby
Posts: 9
Joined: Tue Feb 19, 2013 9:21 pm

Re: MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post by Blanchflower » Wed Apr 23, 2014 10:38 am

solgae wrote:The mw2shell.dll has to be patched to work with Windows 8/8.1 - currently the patched mw2shell.dll file only works on XP/7. Unfortunately, AFAIK, no one has done so to this date. Your best bet would be VMware/VirtualBox VM with Direct3D support that runs Windows 7.
Thanks for the reply. Unfortunately, I am not sure how to go about doing this. Anyway, Windows 8 has been out in the market for more than a year and it is slowly becoming popular. I feel it is time for someone to make this compatible as well. I am sure it won't remain incompatible for Windows 8 or 8.1 forever!

:shock:

User avatar
Sir MMPD Radick
Clan Nova Captain
Clan Nova Captain
Posts: 1614
Joined: Tue Jan 22, 2008 10:07 am

Re: MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post by Sir MMPD Radick » Wed Apr 23, 2014 3:08 pm

it might. We have no one working on it since the DOS versions work properly in dosbox.

For time being i'd suggest what he suggested and use vmware or virtualbox with Windows 98.
James 3:5-10: My Reminder
And the tongue is a fire, a world of iniquity: so is the tongue among our members, that it defileth the whole body. Out of the same mouth proceedeth blessing and cursing. My brethren, these things ought not so to be.

Blanchflower
I.S. Baby
Posts: 9
Joined: Tue Feb 19, 2013 9:21 pm

Re: MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post by Blanchflower » Wed Jan 14, 2015 11:11 am

Sir MMPD Radick wrote:it might. We have no one working on it since the DOS versions work properly in dosbox.

For time being i'd suggest what he suggested and use vmware or virtualbox with Windows 98.
OK, I decided to bite the bullet and tried using VMware player. with Windows 98 SE All went well, but I am not sure how to install my Titanium disc into my virtual Windows 98 SE OS.

It prompts me to choose the software into which to open Mechwarrior 2 and I am not sure what to do. Please advise. Thanks!

:?:

Blanchflower
I.S. Baby
Posts: 9
Joined: Tue Feb 19, 2013 9:21 pm

Re: MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post by Blanchflower » Wed Jan 14, 2015 12:14 pm

Well, I finally got it and installed Mechwarrior 2 Titanium edition through VMware player using a Windows 98 SE OS. The game loaded but sad to say whenever I enter into a mission, the game hangs.

So VMware player does not work. Just to let you guys know.

As Windows 10 is coming out into the market soon and Windows 7 would be obsolete in a few years time, I just hope that you guys could make MechVM work with Windows 8.1 and future later versions. I really love this game and it is a shame that MechVM does not work with Windows 8 or future later versions of the OS.

I will thus be waiting patiently for a fix to this issue.

Thanks!

:oops:

User avatar
LordNova2
House Steiner Sergeant
House Steiner Sergeant
Posts: 146
Joined: Sun Mar 08, 2009 5:33 pm
Location: Pocahontas, IA USA
Contact:

Re: MechVM does not work on Windows 8.1 Professional 64-bit

Post by LordNova2 » Fri Feb 06, 2015 5:38 am

The problem is that Titanium is 16-bit, and you need to either patch the game to run under the newer 64-bit environment, or emulate the environment on modern days systems using an installation of 95 on a VM.
32-bit is starting to be phased out already, there are allot of major name-brand software out there that no longer support 32-bit.

I too am optimistic about future support of MW2 (along with its different versions), but I also know it will not always be practical. And your best bet is to get a DOS version of the games to run in dosBox for the smoothest operation and best experience.


It almost sounds like a Direct3D problem, did you get Direct3D enabled and set up? Direct3D relay has nothing to do with the video card, D3D was a CPU extension that allowed for the CPU to render 3D graphics. Try installing the guest software in your VM to set up D3D: https://www.youtube.com/watch?v=rg57ERNDMws
By the way which VM software are you using? The brand the kid is using in the video is by Oracle "Oracle VM VirtualBox" (http://www.oracle.com/technetwork/serve ... .html#vbox)
Image

Post Reply